Saturday, October 17, 2009

"Hutang BUDI Dibawa mati..;p"

Assalamualaikum semua...==))



selamat bercuti kat semua budak2 ukm..maklum la...cuti utk study week da start and terasa semakin sunyi plak ukm ni...sbb semakin ramai student blk rumah... konon nya nk study kat umah la...heheheh. terasa jeles pon da ... sbb x dapat blk..;p..sebenarnya.... us nak cite satu kisah...emm bole dikatakan cite kelakar la...hahahah..first time terjadi dlm hidup us..hahah.... korang nak tau x???.tapikan...malu pon ada juga.... hakhak..;p..ok ok... us cite ni..pada suatu hari.... hehehehe... maklum la... semakin ramai student blk kg so bermaharajalela la... MONYET2 kat cni,...emm... biasa la... ukm kan dok kat dlm utan n atas bukit.... terutamanya kat kolej pendeta zaba.... heheheheh. monyet2 ni bukan main suka lagi masuk blok pelajar pompuan...gatalkan..mesti monyet jantan ni... hkahkah..maklum la... blk us kan single... and betoi2 stategik la.... heheh..


pada suatu ptg... kisah lawak terjadi...enta dr hutan mana monyet jantan ni keluar maklum la abis hutan da jadi bangunan... and korang paham2 la.... heheheh..kadang sampai masuk ke dlm blk student..... mencari makanan..emm... may be... monyet tu kelaparan....yg lawaknya... da pandai masuk x tau plak jln keluar... so terpaksa la...tuan punya blk yg keluar...hahahahah

tp yg lebih teruk nya... monyet2 kat cni da mula tunjuk taring...sgt2 garang...and pantang tgk student bawa makanan...bila da nampak mula la datang menyerang... heheheheh..kali pertama us dikejar monyet.. hakhkakha... malu and kelakar jer...bayangkan dikejar sekumpulan monyet... hehehehe..pasti menakutkan.. and pertama kali lari pecut mengalahkan pelari pecut dunia and boleh dikatakan pecah rekod dunia la..lari pecut naik bukit lagi tu....terkejut semua otot2kan... huhuhuh..apa pon.. selamat la tak digigit monyet2 tu..hehehehehhe....emmm... hati2 utk semua student pompuan ukm k...

emm... sebenarnya....da satu kisah yg sebenarnya us nak cite kat korang....and pastinya tentang haiwan juga la....kisah ni membuatkan us berhutang budi kat haiwan ni...mesti korang rasa plik kan..macam mn us terhutang budi kat haiwan,... hehhehe..emm... may be sbb ni juga la us x suka dera and bela haiwan..enta la... terasa kecian kurung haiwan... mcm manusia juga la...mestilah nak kan kebebasan kan..begitu juga haiwan,.;p


nak tau us terhutang budi nyawa kat binatang apa....???.emm .... jawapanya burung cak rumah..korang taukan.... ala burung yg selalu bt sarang kat rumah2 kg tu...heheheheh.. sebenarnya....pd satu ptg... masa tu..us tgh rehat2 and hampir terlelap kat rumah...and kemudiannya... us dikejutkan oleh kicauan burung2 ni...sekumpulan burung berbunyi2 dgn kuatnya,..kali pertama dlm hati us terasa plik and tertanya2...korang bayangkan la burung cak slalunya liar kan...tp pada ptg tu burung tu berkicau2 dgn nyaring skali and beberapa ekor burung cak ni terbang ke arah us... hampir sgt dgn us.. sambil berbunyi tidak henti2...emm... sekiranya..burung ni pandai berkata2...pastinya ia ingin katakan sesuatukan....;p

so... us pon mengikut naluri sebagai manusia yg mungkin...ingin belajar memahami kehendak or petunjuk burung2 tu..so .. apa lagi... us ikut jer burung tu...and tetibe us berjalan ke arah burung2 tu...us ternampak.... emmmmmm..korang nk tau apa benda tu....and mmg terperanjat...us nampak seekor ular tedung.....king cobra...sgt2 besar and berwarna sgt2 hitam....and may be keluar dari kawasan sawah padi la... heheheheh...
alhamdulillah.... umur us masih panjang...nasib baik tidak dipatuk ular tersebut...kerna... jarak us n ular tu sgt2 dekat.....;p


dalam hati us... sgt2 berterima kasih pada semua burung tu....and...us juga minta maaf...sbb masa kecil dulu.... us nakal ckit...sbb suka lastik burung... hehehhehe..tp bersyukur tidak ditimpa musibah sebesar tu..hampir2 dipatuk ular...;p
Noktah..;p

Tuesday, October 13, 2009

"Waffle..;p"

Assalamualaikum..;p


salam semua..first of all...us nk ucap tq kat kwn yg igt my besday...hehe..sgt terharu..emm.. us da satu cite kat korang.. nk tau x??... heheh..ok.. emmm...cite pasal tugasan us n kwn us... su n ema.. tugasan bebas and last2 kami pilih....emmm...masak waffle,.. sebenarnya kebetulan part time kat Fakulti ekonomi...so leh la ambik kesempatan..heheheh..ni kali pertama us masak waffle, buat n mkn waffle...hehehhe... maklum la.. asyik mkn nasi je... ok..layan video ni... maaf la klu x cantik video...maklum la kali pertama jd photographer..hehhe...;p..

video

video yg diedit...

video

Noktah..;p

Saturday, October 10, 2009

tanpa batasan....damaikah alam ???


salam semua....




sebenarnya... semalam us ada baca paper....

and ada kisah yang dapat dikongsi bersama...

iaitu..tentang keinginan manusia yang terlalu melampau di muka bumi ini...

sebenarnya.... dalam semua perkara terkandung dua pilihan... iaitu pilihan yang positif atau negatif.....


tetapi... perasaan terlalu ini tahu juga (iaitu memilih utk merosak daripada memelihara) dan monopoli..(tamak ) akan membinasa kan diri tanpa kita sedari... renung-renungkan la...


fikirkan lah kisah bangsa maju yang kaya ilmu.. ttp kurang pegetahuan dan "muhasabah diri"...



WASHINGTON - Permukaan bulan semalam diletupkan dengan menggunakan dua buah roket bagi mengesan air di bawah permukaan bulan yang boleh digunakan angkasawan dalam misi angkasa lepas pada masa depan,..
kata Pentadbiran Aeronautikal dan Angkasa Kebangsaan (NASA) milik Amerika Syarikat (AS).

Tepat pukul 7.30 malam roket Centaur terpisah daripada Satelit Pengesan dan Pemerhati Kawah Bulan (LCROSS) dan menghentam kawah kawasan Caebus di bahagian kutub selatan bulan pada kelajuan 9,000 kilometer sejam diikuti dengan sebuah kapal angkasa peninjau yang dilengkapi beberapa kamera canggih bagi merakam impak itu.


Sebelum ini, NASA memberitahu, letupan akibat hentaman itu akan menyebabkan beberapa ratus tan debu bulan naik setinggi 10 kilometer ke atmosfera dan menghasilkan cahaya selama 30 saat...dakyah semata-mata... huhuhuu
namum, tiada cahaya 'letupan' yang dapat dilihat selepas dua roket itu sengaja dihempaskan oleh NASA.


Satelit LCROSS direka bagi menghasilkan kawah seluas 100 kilometer dengan kedalaman empat kilometer apabila ia menghentam sebuah kawah bulan sedalam dua meter.

________________________________________________

namun... semua ini hanya la kontrovesi yang bagi menarik perhatian dunia...ingin jadi yg pertama w/pon pertama x semestinya betoi2 bagus.....
ini kerana... penipuan USA sebagai perintis atau menjadi manusia pertama menjejakkan kaki di bulan hanya la penipuan semata-mata.... and telah berjaya menipu dunia hampir 5 dekad...


namum...sejarah berdarah mungkin akan berulang... and pastinya..air mata akan menangisi perbuatan kita... seperti kejadian alam yg berlaku pada mggu lepas yg mengorban kan hampir 1000 mangsa dan menjadi kubur besar di padang....



JAKARTA - Gempa bumi berkekuatan 7.6 pada skala Richter yang menggegarkan Sumatera Barat, khasnya ibu kotanya Padang pada 5.16 petang semalam.

.
Maklumat daripada Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika Indonesia (BMKG) menunjukkan gempa itu berpusat di kilometer (km) 57 ke barat laut Pariaman di kedalaman 71 km.
Ini disusuli gempa bumi kedua sebesar 6.2 pada skala Richter pada 5.38 petang berpusat di kilometer 22 ke barat laut Pariaman di kedalaman 22km.


renung2kan lah... jadilah khalifah yg memakmurkan alam...


Ingatlah sesuatu bencana atau azab yang menimpa sesuatu kaum menurut al-Quran mungkin disebabkan dosa yang dilakukan. Dalam Surah al-A’raaf ayat 96 “Jika sekiranya penduduk kota-kota beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami seksa mereka disebabkan perbuatan mereka.”


Tidakkah kamu memperhatikan bahawa Allah telah memudahkan untuk kegunaan kamu apa yang ada di langit dan yang ada di bumi, dan telah melimpahkan kepada kami nikmat-nimatNya yang zahir dan yang batin? Dalam pada itu, ada di antara manusia orang yang membantah mengenai (sifat-sifat) Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan atau sebarang petunjuk; dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah yang menerangi kebenaran.....




noktah....





Friday, October 9, 2009

movi and song...

Assalamualaikum..;p

Sekarang tepat pukul 1 pagi..alhamdulillah... tesis ku da hampir siap..:)..sedikit nafas lega dalam lonely space ni... heheh..tp design utk projek plak x start lg...xpa2.. esk mest berangkak slow2.. huhuhu..

emm... aduh sakitnya kpala and belakang ni..asyik menghadap laptop ni jer..sampai pening kpala mengarang tesis... maklum la..da lama us tinggal kan sekolah..so grammar pon da mula tunggang langgang...bersabar je la prof us klu baca tesis ni...kompon kena lecture ni... hehheheh..apa pon... tu belakang kira...memandangkan...us da boring tgk word ni...so... meh us asah bakat mengarang kat blog ni plak... heheheh..sebenarnya... us nak cite ckit.... emmmm...nak cite apa ekk....??

opsss... semalam da keluar cite papadom..tau x??.. ala..cite aflin shauki tu...emm... bez ni tgh tension2 p tgk wayang...us ni minat juga lah klu filem aflin shauki...sbb.. ada sj lawak and cite yg dapat kurangkan stress...esk mesti paksa kwn2 yg tgh goyong kaki p tgk... hehehhe...bila di igtkan blk..... da lama us x keluar bilik....asyik berkurung n mengatur ayat n kuak lentang jer..hkahakka...heheheh..;p

ops..sblm us lupa...us minat sgt dgn dua org penyanyi ni... and dgr khaber akan mai malaysia ..korang mesti tau kan sapa....??.ok mesti la akon and beyonce kan.. pandai korang.. hehheh..dua2 tu penyanyi berkulit hitam yg sgt2 fames la..sebenarnya... suara and vokal diorang mmg mantap...klu stess tu kirannya boleh layan n lupakan kjp masalah..hehheheh....;p

maklum la,... us mmg peminat diorang..tp agak kecewa la... tiked konsert sgt mahal..emmm.. klu simpanan masih ada kan bagus... hehehhehe..insyaALLah klu da rezeki us p sana... nnt us uploadkan pic k...aduh da lewat... jumpa esk k...


Noktah..;p

Thursday, October 8, 2009

"Ketenangan buatan...;p"

Assalamualaikum..=))


jam da menunjukkan pukul 1 pagi tp mata masih x nk lelapkan mata..may be fobia sbb mimpi ngeri semalam...hehhehe..so bagi menghilangkan tension ..us nak cerita ckit tentang pengalaman us pegi melancong"..hehhehe...nak tau us pegi melancong kat mana...emmm dekat saja... bukan uk, usa or indon..hanya negeri jelapang padi....tau x... dekat sahaja dgn perlis...so mesti la kedahkan.;p

tempat tu ialah muzium padi...muzium ni adalah muzium pertama kat malaysia and asia tenggara yg fokus and pamer pasal padi..us kali pertama jejak kaki ke sini...and bole dikatakan sbgai tempat buatan terbaik kat kedah...and tenang... coz... muzium ni terletak betul2 kat tgh sawah and kawasan gunung keriang..sgt cantik terutamanya utk pencinta alam macam us... hehhehe..mesti korang ada yg x penah tahu menahu pasal padi kan..and ada yg tak penah tgk pokok padi kan.....w/pon mkn nasi hari2...;p

sebenarnya,.. w/pon ayah us juga usahakan sawah padi..namun bila da besar us x penah ke sawah..and hanya ambl picture dr jauh saja....hehhehe..tp bila di ingat kembali...pada zaman kanak2 dulu yg x penah ada masalah and hanya tahu bermain.. tp secara praktikalnya dr situ la us belajar tentang alam and berbudi pada tanah...masa kecil2 dulu us rajin tlg ayah tanam padi, tuai padi...heheh..semuanya di bt secara tradisional....yg berbeza pd hari ni....;p

sebenarnya... bila diperhatikan muzium ni lain ckit dr yg ln and jauh berbeza la dgn muzium negara...us rasa ini la tempat buatan pertama yg bt kan us tenang.. mesti datang lagi ni...mmg sesuai sgt utk yg tgh stress and frusz..bila korang masuk dlm muzium ni...terasa macam masuk wayang kat time square..lukisan dan seni 2D and yang sgt halus...;p..emm.. nnt us uploadkan picture kenangan... coz mlm ni internot slow..bila korang masuk muzium ni... mesti korang rasa x nak keluar... heheheh..terasa tenang macam berada kat atas alor star tower...sgt tenang and cantik..;p

dalam muzium ni gak ada pamer ttg alatan yg lama yg tidak digunakan pd hari ni...and may be langsung kita x penah tau and tgk...so ambil masa melawat tempat ni... pasti xrugi...;p

noktah...