Sunday, December 18, 2011

"Jagalah Kesihatan Tulang ANDA"

Assalamualaikum==))


Osteoporosis ialah penyakit tulang poros yang mengundang risiko patah. Kekuatan tulang mencerminkan integrasi dua ciri utama iaitu kepadatan tulang dan kualiti  tulang. 99% kalsium badan tersimpan dalam tulang.Tulang mempunyai 3 fungsi utama iaitu bertindak sebagai
1.  Mekanikal sokongan dan tapak lampiran otot untuk pergerakan.
2. Perlindungan: untuk melindungi organ penting dan sumsum tulang.
3. Metabolik: sebagai ‘bank’ kalsium dan fosfat digunakan untuk mengekalkan homeostasis serum. 

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan II melaporkan, hanya 11.6 peratus (%) daripada responden dewasa di Malaysia kerap melakukan aktiviti fizikal secara bersenam dengan secukupnya, dengan dua kali ganda bilangan lelaki (16.2 %) melakukan senaman secukupnya berbanding wanita (7.7%). Kajian selanjutnya mendapati rakyat dewasa Malaysia menghabiskan 41% daripada hari mereka dengan duduk dan 33% lagi dengan tidur atau berbaring. Gaya hidup sedemikian mengundang pelbagai masalah kesihatan serius serta melemahkan badan. Antara masalah mungkin timbul ialah penyakit kardiovaskular, obesiti serta diabetes dan penyumbang kepada masalah tulang lemah. 

Tulang kita adalah tisu hidup. Ia membentuk struktur paling asas dalam badan manusia dikenali sebagai sistem rangka. Sungguhpun ia nampak keras, tulang kita sentiasa melalui proses penguraian dan pembinaan semula. Gaya hidup sedentari (Sedentari merupakan sebuah terma kesihatan mengenai gaya hidup bermalas-malasan dengan sedikit aktiviti fizikal) tidak membantu kesihatan tulang. Kita perlu mula mengambil langkah melindungi tulang sejak muda, sebaik-baiknya sebelum jisim tulang mencapai puncaknya. Proses pembentukan semula tulang menggantikan tisu mati atau rosak membolehkan kita hidup sihat dan aktif. 

kekurangan jisim tulang yang berterusan boleh mengakibatkan osteoporosis, satu proses yang tidak boleh dikembalikan. Satu-satunya cara untuk melindungi tulang kita sekarang ialah dengan mengamalkan diet seimbang dan gaya hidup sihat. Kita perlu bersenam secara sederhana, mengamalkan tabiat makan yang sihat dan memastikan kita memenuhi keperluan kalsium harian diri. Hanya dengan berjalan 30 minit sehari dan mengambil makanan yang kaya kalsium, kita dapat membantu proses penguraian dan pembentukan semula tulang kita. Contoh cara paling asas ialah minum susu kalsium tinggi atau mengambil pelbagai produk tenusu. 

Aktiviti fizikal penting untuk membina dan mengekalkan jisim tulang serta membolehkan kita meregang dan menggunakan kemampuan tulang dengan sepenuhnya.  kesan kemerosotan tulang adalah benar dan menjelang 2050, lebih 50 peratus keretakan tulang pinggul diramalkan berlaku di Asia. Jumlah keretakan tulang pinggul akan meningkat disebabkan populasi penduduk dunia semakin meningkat. Berikutan itu, kos keseluruhan untuk mengurus dan merawat keretakan tulang yang dikaitkan masalah osteoporosis semakin meningkat. 

Ramai wanita sedar bahaya osteoporosis tetapi tidak menghiraukan dan membuat komitmen ke arah penyelesaian jangka panjang. Ada yang beranggapan mereka masih muda, jadi tidak terdedah bahaya osteoporosis. Disebabkan tidak merasa sakit di tulang, ada yang menyangka tiada masalah kesihatan. Malah, ada yang yakin tiada masalah osteoporosis kerana mendapat kalsium mencukupi melalui diet setiap hari. Ramai juga menganggap penyakit berkaitan tulang tidak membawa maut berbanding penyakit kardiovaskular atau kanser. 

Bagaimanapun, ramai tidak sedar tanggapan itu boleh membawa kesan pada masa depan. Hasil penyelidikan dijalankan baru-baru ini menunjukkan wanita dalam usia pertengahan hingga lewat 60-an yang mengalami masalah patah pinggul lima kali ganda lebih berkemungkinan mati dalam masa setahun. Wanita Malaysia yang lebih muda terus percaya kemerosotan tulang hanya dialami orang tua. Oleh itu mereka tidak menghiraukan peringatan untuk mengambil langkah pencegahan. Kebanyakan orang didapati menunggu hingga melihat tanda amaran atau merasai kesakitan sebelum mengambil tindakan. Malangnya, kadangkala pengalaman pertama retak tulang adalah amaran pertama. 


Gaya hidup tidak aktif---->>74% rakyat Malaysia mengamalkan gaya hidup tidak aktif. Ini dapat dilihat daripada waktu bekerja yang lebih panjang dan kurang aktiviti fizikal  dan Hanya 14.2% rakyat Malaysia melakukan aktiviti senaman mencukupi 

Risiko gaya hidup tidak aktif---->>Obesiti, Penyakit kardiovaskular,Diabetes dan Osteoporosis 

Faktor risiko osteoporosis bukan diubah suai: 
-Genetik (berketurunan Eropah atau Asia Timur) 
-Jantina — perempuan 
-Peningkatan usia 
-Sejarah keluarga osteoporosis 
-Sejarah patah tulang 
-Berat badan yang rendah dan indeks jisim badan (BMI) 

Faktor risiko osteoporosis diubasuai---->>Merokok, Kurang pengambilan diet (contohnya kalsium rendah),Gaya hidup tidak aktif dan Pengambilan steroid jangka panjang 

Tulang hidup: 
walaupun tulang kita hidup dan  keras, tetapi setiap hari, ia sentiasa berubah melalui kitaran pembentukan semula dengan dua proses: 
- Tulang pecahan 
-Tulang pembinaan semula 
Osteoporosis ialah pembunuh senyap. Tulang menjadi lemah apabila pengusutan jisim tulang tidak diikuti pembinaan semula tulang dengan cepat. Jika berpanjangan, ini boleh membawa kepada osteoporosis iaitu Tisu tulang tebal dan padat menjadi tulang nipis dan mempunyai liang 

Diagnosis osteoporosis 
1. Sejarah dan pemeriksaan klinikal, Indeks Jisim Tubuh (BMI — ketinggian dan berat) 
2. X-ray 
3. Ultrasound kuantitatif 
4. Kuantitatif Tomografi Berkomputer (QCT) 
5. Tenaga Dual Absorptiometry X-ray (DEXA, iDXA) 

Siapa yang patut mendapatkan iDXA / DEXA? 
-Wanita berusia lebih 65 tahun 
-Lelaki berusia lebih 70 tahun 
-Lain-lain faktor risiko: menopaus awal, tulang yang rapuh patah, perokok tegar dan BMI rendah 

Mengapa wanita lebih terdedah? 
-Jangka hayat mereka lebih panjang dan lebih tua 
-Tulang yang lebih kecil dan jisim tubuh 
-Mengandung 
-Putus haid 
-Wanita lebih tidak aktif berbanding lelaki 
-Kurang pendedahan kepada cahaya matahari 

Lakukan senaman 
Penting untuk membina dan mengekalkan kesihatan tulang. Sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Contoh seperti: 
-Berjalan/joging 
- Berkebun 
- Berjalan pantas 
- Aerobik 
Dapatkan kalsium mencukupi setiap hari. 
Kalsium membantu membina tulang kuat. sumber kalsium yang baik: 
- Produk tenusu seperti susu, keju dan dadih 
- Sayur-sayuran hijau, berdaun, contohnya brokoli dan pak choy 
- Produk berasaskan soya, misalnya tauhu dan minuman kacang soya 
- Ikan dengan tulang yang boleh dimakan, contohnya sardin dan salmon 

Tingkatkan pengambilan vitamin D: 
Vitamin D membantu penyerapan kalsium ke dalam tulang. Sumber vitamin D yang baik: 

-Ikan seperti salmon, tuna dan herring 
- Makanan laut seperti tiram dan udang 
- Makanan diperkayakan seperti susu, bijirin dan marjerin

Noktah..==))

No comments: