Wednesday, July 22, 2009

"Homesick..!!!!"

Assalamualaikum semua..=))



EMMM.. wangi nya cempedak kat bilik us ni, dah sebulam peram ,baru ari ni pula berbau and masak. Mencabar betoi la,  maklum la tgh posa plak ari ni.. haha...dugaan2... mlm nnt siap la ko cempedak...jaga2 la..Emm.. bez betoi klu kat rumah ni... da la musim buah.. bertambah homesick la us ni... hehehehhe... maklum la us ni penggemar buah, semua buah us hentam,.. kecian kan klu da org yg alergik buah and rugi la sapa2 yg x mkn buah...=))

Hari ni hari yg bole dikatakan agk bez w/pon x dak apa2 aktiviti sgt la selain kls.. tp cam happy je... senang plak senyum.. ringan plak otak ni... enta sbb cempedak ni apa... bau menusuk sampai ke perut.. sampai satu aras blok us boleh berbau ni.. heheheh. Emmm... ni may be tandanya us kena blk ke rumah... heheh.. maklum la tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula bermain..betoi x??..=))

Hari ni bermulalah klas pertama bagi subjek "inovasi dan teknologi dalam pendidikan".. emmm.. kali pertama us menjejakkan kaki ke fakulti pendidikan w/pon hampir 4 tahun us study kat ukm ni.. hehehhehe. kelakar betoi..., teruk pon da...hhuhuu... tp terpaksa lah aku cover line bt macam tempat sendiri..=))

Inilah kali pertama us rasakan makna belajar yg sebenar... huhuhu....maklumlah sebelum ni..hidup us sebahagiannya dihabiskan hanya dihadapan laptop dan berkomunikasi dgn komputer mengunakan bahasa komputer..php,..asp,..c++,.. visual basic,.. java,.. graphic,.. micromedia,.. dreamwiver.. arena.. and bla.. bla.. bla.. yang semuanya berkomunikasi dalam bahasa "coding"... cam org tak dak mulut pon da kan,... huhuhuu...maybe us patut bertukar angin and belajar cabang ilmu yg lain pula yg berkomunikasi dgn manusia sebenar plak.. hehehhe... maklum la,.. sejak dibangku sekolah lagi us da diajar belajar pelbagai subjek and ilmu..;p


us masih teringat kata2 mak us yg selalu memberi nasihat takala us mengeluh malas ke sekolah....."katanya harta (ilmu) ini la yg paling berharga dalam hidup kita...klu sebidang tanah apabila mati kelak terpaksa la dibahagi - bahagikan yang akhirnya hilang hak dan nama.. tetapi ilmu ni adalah milik mutlak kita. yang tak perlu dibahagikan...and tidak akan kurang sedikit pon...tp semakin bertambah.".;p

Sekarang us da memahami apa maksud kata2 ini... menuntut ilmu ibarat bumi yang tiada sempadan dan penghujung.... semakin dewasa... semakin terasa terlalu kerdil... terlalu byk lagi ilmu di dunia Ini yg kita belum kutip dan belajar..maybe da masa nya aku travel ke tempat lain pula utk cari makna kehidupan and pengalaman + ilmu... insyaALLAH..;p



Noktah....==))

4 comments:

shirah said...

hahahaha...

teringat ayah penah baca pantun dalam telefon masa aku sem 1 dulu,

Kalau ada sumur di ladang
Boleh saya menumpang mandi
Kalau ada umur yang panjang
Boleh kita berjumpa lagi

wawa said...

heheh.. iye ke baca pantun... x pa la.. u x tau.. ayah nyanyi kat i tau... jangan jeles...
huhuhuhu....

Shirah said...

hahahaha....

ayah mana penah nyanyi kat anak2 dia tambh2 kat yg muka bulat mcm awk tu, dia beleter lg ada la...

tun oh tun...kawal2 sket makan tu..dah makin tembam semacam dah ayah tgok..

hehehe

wawa said...

iye ke tembam... x pa la,..
rasa nya ayah lagi bahgia anak dia sihat2 je..
hahahaha..
klu kurus susah hati plak kan....
hehehehehe...